Επιλέξτε απο το μενού για να ενημερωθείτε για τα χαρακτηριστικά του Bodynamic
Ο Dr. David Boadella, ευρύτερα γνωστός μελετητής του Wilhelm Reich, Διευθυντής του Συστήματος της Βιοσύνθεσης (και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκής Ένωσης Σωματο-ψυχοθεραπείας – European Association of Body Psychotherapy, EABP) αποκάλεσε τη Lisbeth Marcher «Σκανδιναβή κληρονόμο του Wilhelm Reich» και περιέγραψε το χαρακτηρολογικό μοντέλο του Συστήματος Bodynamic ως «ένα από τα πιο προχωρημένα μοντέλα ψυχοθεραπείας νεότερης γενιάς που αναδύονται στην Ευρώπη», καθώς προχωρεί πέρα από τα μοντέλα των Wilhelm Reich, Alexander Lowen και άλλων θεωρητικών της σωματικής ψυχοθεραπείας.(περισσότερα…)
Μετά από δεκαετίες έρευνας το Σύστημα Bodynamic κατέληξε να προσδιορίσει ένδεκα ιδιαίτερες κατηγορίες ψυχολογικής λειτουργίας που ονομάζουμε Λειτουργίες του Εγώ (ακολουθεί περιγραφή). Κάθε μυς σε ολόκληρο το σώμα περιλαμβάνει κάποιο συγκεκριμένο και αυστηρά ιδιαίτερο ψυχολογικό περιεχόμενο που σχετίζεται με μία από τις Λειτουργίες του Εγώ, και σε ορισμένες περιπτώσεις περισσότερες από μία.
Η τονική απόκριση ενός μυός, την οποία αντιλαμβάνεται ο θεραπευτής ψηλαφώντας τον συγκεκριμένο μυ, προσφέρει ειδικές πληροφορίες για τις Λειτουργίες του Εγώ του συγκεκριμένου ατόμου – και ταυτόχρονα πληροφορίες για τις Χαρακτηροδομές που αφορούν συγκεκριμένες φάσεις της παιδικής εξέλιξης αυτού του ατόμου.(περισσότερα……)
ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο εργασίας του Συστήματος Bodynamic είναι ο Σωματικός Χάρτης, άρτια οργανωμένη και ακριβής αναπαράσταση των δυνάμεων αλλά και των εμποδίων στο σώμα του ατόμου, η οποία χαρτογραφεί τις ακολουθίες ελαστικής απόκρισης στους μυς και συνδετικούς ιστούς του σώματος και τις συσχετίζει με ακρίβεια προς το ψυχολογικό περιεχόμενο.
Ο Σωματικός Χάρτης βασίζεται στην ψηλάφηση περισσότερων από 125 μυών (επί δύο πλευρές του σώματος) και χρησιμεύει ως περιεκτικό βοήθημα στην αξιολόγηση της προσωπικότητας · προσφέρει μοναδικά πλήρη και συνολική εικόνα της εξέλιξης κατά την παιδική ηλικία, των Χαρακτηροδομών, και των Λειτουργιών του Εγώ που εξετάζει το Σύστημα Bodynamic. Επιπλέον ο Σωματικός Χάρτης βοηθά τον θεραπευτή να προβλέψει πώς θα μπορούσαν να ωφελήσουν το θεραπευόμενο οι διάφορες κατευθύνσεις θεραπείας.(περισσότερα……)
Η προσέγγιση του Συστήματος Bodynamic στη θεραπεία του τραυματικού σοκ και της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD) περιλαμβάνει το σώμα με εξαιρετικά άμεσο τρόπο. Στόχος της θεραπείας που χρησιμοποιούμε για το σοκ δεν είναι απλώς να αντιμετωπίσουμε τα αίτια και τα χρόνια συμπτώματα του σοκ, αλλά να βοηθήσουμε το θεραπευόμενο άτομο να αναπτύξει νέες γνωσιακές, ψυχοκοινωνικές και σωματικές δυνάμεις (resources) που προσφέρουν αυξημένες δυνατότητες δράσης.
Ο θεραπευόμενος θα μπορεί να παραμένει εστιασμένος, διατηρώντας επαφή με τους άλλους, και να περιέχει με επιτυχία τις υψηλές ενέργειες της τραυματικής εμπειρίας του.(περισσότερα……)
Όλες οι κυριότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις του Συστήματος Bodynamic – οι Χαρακτηροδομές, οι Λειτουργίες του Εγώ, το Τραυματικό Σοκ και η Διαταραχή Μετατραυματικού Σοκ, ο Σωματικός Χάρτης κ.ά.– περιλαμβάνουν εξ ολοκλήρου το σώμα στη θεραπευτική διεργασία.
Ο κατάλογος σωματικών και γνωσιακών εργαλείων που χρησιμοποιούμε στη θεραπεία είναι μεγάλος και περιλαμβάνει (μεταξύ άλλων):
- Ενεργή Σωματική Αίσθηση (αντίστοιχη προς την Ενεργή Ακρόαση του Carl Rogers).
- Σωματική Επίγνωση (περιλαμβάνει τη Σωματική Αίσθηση, το Σωματικό Βίωμα, τις Σωματικές Συγκινήσεις και Έκφραση, και τη Σωματική Αναδρομή). Η σωματική επίγνωση είναι εφαρμόζεται στο εκπαιδευτικό σύστημα της Δανίας από τη δεκαετία 1950.
- Ανάγνωση–Αναγνώριση του Σώματος, και Καθρέφτισμα των Στάσεων του σώματος.
- Ασκήσεις ψυχοδυναμικής και ορίων.
- Καθοδηγούμε τον πελάτη να αισθάνεται και να κατανοεί τις Ακολουθίες Αντανακλαστικής Κίνησης.
- Απελευθερώνουμε ενορμήσεις που υπάρχουν «παγωμένες» στο σώμα.
- Χρησιμοποιούμε την αντίσταση στην κίνηση, και κινήσεις των ανταγωνιστών μυων, για να αλλάξουμε τα σχήματα σωματικής έντασης, κ.ά.